Rechtsgeldige digitale handtekening. Touch en teken.

rechtsgeldige digitale handtekening

Rechtsgeldige digitale handtekening. Touch en teken.

Met de Tablet Sales App kunnen gebruikers orders plaatsen en contracten tekenen. Wij vinden het belangrijk dat dergelijke handelingen rechtsgeldig zijn. De gebruiker zet daarom een handtekening. Gewoon op het schermpje, zoals je dat ook doet bij het ontvangen van een PostNL-pakket. Waarom is dat rechtsgeldig? En wat zijn de eisen van een rechtsgeldige digitale handtekening?

 

De eerste digitale handtekening

Vanaf de jaren ’80 werden er oplossingen bedacht voor het zetten van digitale handtekeningen. Dat schoot niet op, omdat veel van de uitvindingen niet rechtsgeldig bleken. Handtekeningen die (meestal) wel rechtsgeldig waren, konden alleen gezet worden met behulp van een beveiligd kastje dat gekoppeld was aan software die de echtheid van een handtekening kon vaststellen. Zo eenvoudig was dat niet. De gebruiker werd van het kastje naar de muur gestuurd. De achterliggende technologie was té ingewikkeld en men greep liever naar papier en pen. Dat ging nu eenmaal sneller. Bovendien bleef de handtekening wat geldigheid betreft in een schemergebied.

Rechtsgeldige digitale handtekening

Om de e-commerce te stimuleren ontstond in 1999 de Europese Richtlijn nr. 99/93/EG. Dat betekende dat alle lidstaten van de EU wetten moesten aannemen waarin de rechtsgeldigheid van public keys werd vastgelegd. Een public key (digitale handtekening) moest net zo rechtsgeldig zijn als een niet-digitale handtekening. Het moest dus mogelijk en makkelijker worden digitaal legaal te tekenen. Dat betekende niet dat iedere digitale handtekening legaal werd. Pas als de handtekening gekoppeld is aan een betrouwbaar certificaat noemen we het rechtsgeldig. Zo’n certificaat herkent de identiteit van de persoon die een handtekening zet.

Een echte handtekening

Maar het kan veel makkelijker. Men kan natuurlijk ook gewoon een ‘ouderwetse’ handtekening op een schermpje zetten. Echter de wetgever had daar nog geen oplossing voor. Totdat in 2003 de Wet Elektronische Handtekeningen werd aangenomen. Sindsdien is een op een scherm gezette handtekening net zo geldig als een ‘natte’ handtekening met inkt op papier. Het gaat er namelijk niet om waarop de handtekening gezet wordt, maar of het handgeschreven is. Onze huisjurist voegt hieraan toe dat je echt alle discussie hierover voorkomen kunt door aan je algemene voorwaarden toe te voegen dat je digitale handtekeningen accepteert en hetzelfde waardeert als natte handtekeningen.

Tablet Sales App

Wie een handtekening zet in de Tablet Sales App, zet een rechtsgeldige handtekening. Daarnaast wilden wij het zetten van een digitale handtekening zo makkelijk mogelijk maken. De Tablet Sales App werkt goed op –zoals de naam al doet vermoeden- tablets. Tablets hebben een touchscreen. Je zet de handtekening eenvoudig met je vinger of met een tabletpen. Wat dat betreft heeft die ingewikkelde technologie uit de jaren ’80 een inhaalslag gemaakt. Anno 2017 werkt het makkelijk en veilig. En het scheelt papier, inkt en tijd. Daar tekenen we voor!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *